Wereldfilms in 't Schaliken : het stadsbestuur en de derdewereldraad brengen dit jaar vier films van Ciné Horizon naar de schouwburg van cultuurcentrum 't Schaliken. Ciné Horizon is een project van de provincie Antwerpen en MOOOV dat gemeenten de kans geeft om films uit de hele wereld te vertonen aan hun inwoners. Op dinsdag 14 maart gaat de reeks van start met de Guatemalteekse film Ixcanul. Voor deze vertoning werkt de stad samen met de ouderraad van kOsh. De andere films volgen in de zomer, de herfst en de winter. Ook voor deze vertoningen werkt de stad telkens samen met een Herentalse organisatie.

Start heraanleg Markgravenstraat

In de loop van maart start een aannemer met de heraanleg van de Markgravenstraat. Het college van burgemeester en schepenen gunt de opdracht aan de firma Sterckx Wegenbouw uit Geel voor het bedrag van 1.678.653,86 euro. In een eerste fase werkt de aannemer van de Kleine Markt tot aan de Vossenberg en in een tweede fase van de Vossenberg tot aan de Lierseweg. Ook de nutsmaatschappijen voeren plaatselijk werkzaamheden uit. Die werken zijn al bezig in het eerste deel van de straat en verschuiven later naar het tweede deel.

Voor de heraanleg van start gaat, worden de buurtbewoners uitgenodigd op een bewonersvergadering.

Sint-Waldetrudiskerk en Sint-Catharinakerk open voor publiek

De Sint-Waldetrudiskerk is tijdens het toeristisch seizoen open voor het publiek. Van 1 mei tot 30 september kunt u de kerk bezoeken op woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag, telkens tussen 14 en 17 uur. Ook de Sint-Catharinakerk op het begijnhof is tijdens deze periode open op vrijdag, zaterdag en zondag, tussen 14 en 17 uur.

Het toezicht in de kerken gebeurt door vrijwilligers van de Kerkfabriek en werknemers van het Plaatselijk Werkgelegenheidsagentschap (PWA). Het stadsbestuur zorgt voor de aankoop van de PWA-cheques.

Stad ondersteunt middenstand

In 2017 heeft de stad een budget van 50.000 euro voor de ondersteuning van de middenstandsvereniging vzw Thals. Het geld wordt verdeeld over verschillende activiteiten en evenementen die vzw Thals samen met de stad organiseert, zoals Shop in Thals, de braderij, Herentals Zingt en de promotie van de Helemaal Herentals Kadocheques. De actie Stappen, Trappen & Shoppen verdwijnt van de agenda. Het budget dat vrij komt, gaat naar een nieuw evenement: het Lekkers met Streken-terras. Deze markt met hoeve- en streekproducten uit de provincie Antwerpen komt op zaterdag 14 oktober naar Herentals.

Nieuwe pompen voor pompstation Pol Heynsstraat

De stad koopt twee nieuwe pompen aan voor het pompstation in de Pol Heynsstraat. In het pompstation wordt rioolwater wegpompt naar hoger gelegen riolering. De twee huidige pompen zijn oud en kunnen de goede werking van het pompstation niet meer garanderen. De nieuwe pompen hebben zelfreinigende, halfopen waaiers die de kans op verstoppingen sterk verkleinen. Het college van burgemeester en schepenen gunt de opdracht aan de firma Xylem Water Solutions uit Zaventem voor de prijs van 6.349,10 euro.

Fietsroosters in plantvakken Engelse Wijk

In de loop van het voorjaar laat de stad laat de boomplantvakken in de Engelse wijk uitrusten met fietsroosters. Het college van burgemeester en schepenen gunt de opdracht aan nv De Peuter uit Herentals voor de prijs van 51.798,45 euro. Tussen de fietsroosters en de rijweg komen er signalisatiepaaltjes zodat enkel fietsers gebruik kunnen maken van de extra ruimte. Het autoverkeer wordt nog steeds afgeremd door de slalombeweging. De biggenruggen worden verwijderd.

Aanleg Begijnhofpark start in het voorjaar

Het college van burgemeester en schepenen gunt de opdracht voor de aanleg van het Begijnhofpark aan nv De Peuter uit Herentals. De opdracht omvat onder meer het rooien van bomen en struiken, het uitgraven van de poel, het verlengen van de Maasbeek, het aanleggen van paden en bruggetjes en de groenaanleg. Het tweede deel van de opdracht bestaat uit het aanleggen van een gescheiden rioleringsstelsel voor de begijnhofwoningen. De kostprijs bedraagt 425.673,53 euro. De werken starten vermoedelijk in mei.

Tekenacademie krijgt nieuwe krukjes

De stad koopt honderd nieuwe zitkrukjes aan voor de Stedelijke Academie voor Beeldende Kunst. De krukjes kosten samen 3.303,30 euro.

Stad koopt nieuwe IBA's aan

In buitengebieden of bij afgelegen woningen is het aanleggen van een klassieke riolering vaak te duur. Een van de alternatieven om daar afvalwater weg te voeren, is de Individuele Behandeling van Afvalwater (IBA). De laatste behandelingsinstallaties die de stad in voorraad heeft, worden binnenkort geplaatst. Daarom koopt de stad 21 nieuwe IBA's aan. Het college van burgemeester en schepenen gunt de opdracht voor het leveren, plaatsen en beheren van de IBA's aan Gepex bvba uit Heusden-Zolder voor de prijs van 130.000 euro.

Vorig jaar keurde het college een plan van aanpak goed voor de plaatsing van vijftig IBA's, die volgens de Vlaamse Milieumaatschappij prioritair zijn. De plaatsing van de IBA's is gepland tussen 2016 en 2019.